Home > Blogs
Terug naar alle blogs

WhatsApp buurtpreventie groepen: wat zijn de voordelen?

Je hebt ongetwijfeld wel eens een bord aan een lantaarnpaal zien hangen met de tekst ‘Attentie, WhatsApp buurtpreventie’ erop. Met een WhatsApp buurtpreventie groep kunnen buurtbewoners elkaar op de hoogte houden van verdachte situaties. Wat is een WhatsApp buurtpreventie groep precies? Wat zijn de voordelen ervan? En hoe kom je erachter of er al een WhatsApp buurtpreventie groep actief is in jouw wijk? De Vries Inbraakbeveiliging vertelt je er alles over.

Wat is een WhatsApp buurtpreventie groep eigenlijk?

Ben je lid van een WhatsApp buurtpreventie groep? Dan is dit een effectieve manier om jouw woning te beschermen tegen inbrekers. Het initiatief is in 2015 opgezet om buurtbewoners bij te laten dragen aan de veiligheid in hun wijk. Momenteel zijn er al meer dan 9000 WABP-groepen actief in Nederland.

In een WhatsApp buurtpreventie groep kunnen buurtbewoners elkaar op de hoogte houden van verdachte situaties. Het draagt dus bij aan de veiligheid in de wijk. Bovendien verbetert het de band tussen buurtbewoners doordat zij elkaar te hulp kunnen schieten bij uiteenlopende situaties.

Is er al een WhatsApp buurtpreventie groep actief bij jou in de wijk?

Voordat je een WhatsApp buurtpreventie groep aanmaakt is het verstandig om te checken of er niet al een groep actief is in jouw wijk. Je wil natuurlijk voorkomen dat er dubbele groepen actief zijn in één buurt. Je kunt via deze pagina eenvoudig checken of er al een WhatsApp buurtpreventie groep actief is in jouw wijk.  

 

Is er al een WhatsApp buurtpreventie groep actief in jouw wijk? Dan kun je jezelf binnen één minuut inschrijven. Is er nog geen groep actief bij jou in de wijk? Dan is het mogelijk om jezelf aan te melden bij een groep in de directe omgeving. Is er in de directe omgeving ook geen WhatsApp buurtpreventie groep aanwezig? Dan kun je zelf een groep aanmaken. Hoe je dat doet lees je op deze pagina.  

Wat zijn de voordelen van een WhatsApp buurtpreventie groep?

Veel mensen zitten het liefst in zo min mogelijk WhatsApp groepen. Ben jij ook zo iemand? Dan is het belangrijk om het nut in te zien van een WhatsApp buurtpreventie groep. Het deelnemen aan zo’n groep neemt namelijk verschillende voordelen met zich mee. We hebben de belangrijkste voordelen hieronder voor je op een rij gezet.

 • Jouw buurt wordt er veiliger van.
 • Een WhatsApp buurtpreventie groep verhoogt de alertheid van jou en je buurtgenoten.
 • De kans op een succesvolle inbraak neemt af omdat je in de WhatsApp buurtpreventie groep elkaar kan waarschuwen over verdachte situaties.
 • De groep verbetert de band tussen buurtbewoners doordat zij elkaar kunnen helpen bij verschillende situaties.

Houd jezelf aan de SAAR-methode

Wanneer je wil deelnemen aan een WhatsApp buurtpreventie groep, moet je natuurlijk wel weten hoe dit werkt. Er is een gedragscode ontwikkeld zodat de groepen zo effectief mogelijk kunnen worden ingezet: de SAAR-methode. Hieronder vertellen we je meer over de SAAR-methode.

 • Signaal. Zie jij iets verdachts? Probeer dan zo goed mogelijk te onthouden wat je hebt gesignaleerd. Op die manier kan je de situatie op een later moment beter omschrijven.
 • Alarmeer. Is er direct actie van de politie vereist voor de situatie? Bel dan naar het nummer 112. Is de situatie niet urgent, maar wil je de politie wel graag informeren? Bel dan naar het nummer 0900-8844.
 • App. Dit is het moment waarop je de WhatsApp buurtpreventie groep gaat inzetten. Je brengt jouw buurtbewoners op de hoogte van je signalement en de eventuele melding bij de politie. Je kunt bij dit bericht ook foto’s meesturen.
 • Reageer. Probeer met de verdachte in contact te komen. Het doel hiervan is om de plannen van de verdachte persoon te verstoren. Betrek hier andere buurtbewoners bij en breng jezelf nooit onnodig in gevaar.

We willen natuurlijk voorkomen dat er ongewenste of ongepaste communicatie plaatsvindt in de groepen. Daarom zijn er nog een aantal huisregels opgesteld voor de WhatsApp buurtpreventie groepen. Een overzicht van alle huisregels vind je op deze pagina. Wij hebben de belangrijkste regels hieronder voor je op een rij gezet.

 • Alle deelnemers van de WhatsApp buurtpreventie groep dienen 18 jaar of ouder te zijn.
 • Alle deelnemers wonen of werken in de buurt van de groep.
 • De WhatsApp buurtpreventie groep dient volgens de SAAR-methode gebruikt te worden.
 • De politie komt alleen in actie wanneer er een melding wordt gedaan bij 112. Wanneer er geen spoed is kun je bellen naar het nummer 0900-8844.

Een WhatsApp buurtpreventie bord plaatsen

Is er een WhatsApp buurtpreventie groep actief in jouw wijk? Maak dit dan kenbaar! Dit kan door een ‘Attentie. WhatsApp buurtpreventie’ bord aan een lantaarnpaal in de wijk te hangen. Daarnaast kun je stickers opplakken in de wijk. Inbrekers zien dit namelijk ook. Zij weten dan dat zij in deze buurt nauwlettend in de gaten worden gehouden. De kans dat zij jouw wijk overslaan wordt hierdoor aanzienlijk groter.  

 

Wil jij jouw woning nog beter beveiligen tegen inbrekers? Laat dan professionele inbraakbeveiliging plaatsen door De Vries Inbraakbeveiliging.  

Inbraakbeveiliging specialist nodig?

Naast het deelnemen aan een WhatsApp buurtpreventie groep is het ook verstandig om kwalitatieve inbraakbeveiliging te installeren. Daarvoor ben je bij De Vries Inbraakbeveiliging aan het juiste adres.  

 

Neem gerust contact met ons op om meer informatie te ontvangen of in contact te komen met één van onze specialisten. Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.  

  Wil je graag terug gebeld worden?

  Naam:


  Telefoonnummer:


  Geniet van onze voordelen

  24 uur bereikbaar

  Klantenbeoordeling: 9.3

  Door heel Nederland

  Maatwerk

  Snelle service

  Voordelig

  • 4 tips om de inbraakbeveiliging van jouw bedrijfspand te verbeteren

   Veel ondernemers zijn er bang voor: een inbraak in het bedrijfspand. Wij geven je tips om de inbraakbeveiliging van je pand te optimaliseren.

   Lees de blog
  • Wat zijn SKG sloten?

   Om met een veilig gevoel de deur uit te gaan is het essentieel om kwalitatief hang- en sluitwerk aan te schaffen. SKG sloten houden inbrekers écht buiten.

   Lees de blog
  • 8 anti-inbraaktips voor tijdens je vakantie

   Na maanden hard werken staat eindelijk de vakantie weer voor de deur. Wij geven je 8 anti-inbraak tips voor als je op vakantie bent.

   Lees de blog
  • WhatsApp buurtpreventie groepen: wat zijn de voordelen?

   Met een WhatsApp buurtpreventie groep kunnen buurtbewoners elkaar op de hoogte houden van verdachte situaties. Maar dat is niet het enige voordeel.

   Lees de blog
  • Wat is het beste hang- en sluitwerk voor je deur?

   Met kwalitatief hang- en sluitwerk maak je het de inbreker een stuk lastiger. Maar wat is het beste hang- en sluitwerk voor je deur?

   Lees de blog
  • Wat kost camerabewaking

   Je waardevolle eigendommen extra goed in de gaten houden? Dat kan! Schaf camerabewaking aan en krijg 24/7 zicht op jouw spullen.

   Lees de blog

  Is jouw huis of bedrijfspand inbraak-proof? Vraag het onze specialist!

  Wil jij weten of jouw woning of bedrijfspand inbraak-proof is? Laat dan je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!